Arts die euthanasiewet overtreedt, pleegt niet langer meteen gifmoord


Artsen die een inbreuk plegen op de euthanasiewet kunnen niet langer uitsluitend veroordeeld worden voor gifmoord. De regering-De Croo heeft namelijk een akkoord bereikt over een lagere straf of een tuchtsanctie.

Een arts die zowel ernstige als minder ernstige overtredingen op de euthanasiewet begaat, riskeert momenteel vervolging wegens gifmoord, waarop levenslange opsluiting staat. Er is slechts één sanctie bepaald in de huidige euthanasiewetgeving. Hierdoor kan een arts die slechts een kleine fout in de procedure begaat, alsnog het gevaar lopen te moeten verschijnen voor het hof van assisen wegens beschuldiging van gifmoord.

Nu heeft de federale regering een akkoord bereikt over een regeling om in de euthanasiewet een getrapt strafsysteem te introduceren. De meerderheidspartijen zullen in de Kamer een amendement op de huidige euthanasiewet indienen om de aanpassingen door te voeren.

Grondvoorwaarden

Als je als arts manifest je voeten veegt aan alle grondvoorwaarden voor euthanasie, kan je nog altijd beschuldigd worden van gifmoord. Maar als je de grondvoorwaarden min of meer respecteert, kan nu ook een gevangenisstraf van 10 tot 15 jaar gevorderd worden.

Als een arts zich aan de basisvoorwaarden houdt maar toch een ernstige fout in de procedure maakt, kan de rechter besluiten tot een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 jaar. Dit is bijvoorbeeld het geval als er geen consultatie plaatsvindt met een tweede of derde arts. De wet benadrukt dat er expliciet rekening gehouden moet worden met verzachtende omstandigheden en dat er mogelijkheid is tot het opleggen van alternatieve straffen.

Meest Recente Posts

Blijf of de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

blog

In de kijker

contact

Hoe kan ik je helpen?

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.